Burun estetiği sonrası bunlara dikkat

Burun estetiği günümüzde en çok talep edilen estetik ameliyatlarından biri olduğunu ifade eden Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Menekşe Kastamoni, ameliyat sonrası bazı dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu söyledi.

Burun estetiği sonrası bunlara dikkat

Burun estetiği günümüzde en çok talep edilen estetik ameliyatlarından biri olduğunu ifade eden Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Menekşe Kastamoni, ameliyat sonrası bazı dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu söyledi.

Burun, yüzün tam ortasında yer alan bir organ olması sebebiyle operasyon sonrası hastada büyük değişimler görülebildiğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Menekşe Kastamoni, rinoplasti dediğimiz burun estetiği görselliğin yanı sıra nefes alma sorunu olan hastalarda sağlık bakımından da büyük fayda sağladığına dikkat çekti. Kastamoni, burun estetiği sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiğini de şu şekilde sıraladı;

"Sigara iyileşme sürecini olumsuz etkileyeceğinden ameliyat sonrası sigara içilmemelidir. Ameliyat sonrası en az 2 hafta alkol alınmamalıdır. Yaklaşık 7-10 gün süreyle baş 45 derece açıyla kalacak şekilde yatılmalıdır. Ameliyat sonrası burun bakımı ve yıkanması için verilen sprey ve ilaçlar düzenli, doktorunuzun anlattığı şekilde kullanılmalıdır. Ameliyat sonrası kan sulandırıcı özellikteki ilaç, yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Ameliyat sonrası göz çevresinde şişlik (ödem) ve morarmalar olması normaldir. Bunlar ilerleyen günlerde azalıp kaybolacaktır. Daha hızlı düzelme için baş yukarıda yatabilir, özellikle ilk 24 saat buruna bası olmayacak şekilde buz uygulayabilirsiniz. Burun ameliyatı sonrası bir süre spor yapılmamalıdır. 1 hafta sonra basit yürüyüş gibi egzersizler yapılabilir, 1-2 ay kadar ağır sporlardan kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrası burunu koruyan alçı, bant ya da atellerin ıslanmamasına özen gösterilmelidir. Ameliyat sonrası en az 1-2 ay gözlük kullanılmamalıdır, bu süreç doktorunuzun tavsiyesi ile daha uzun ya da daha kısa olabilir. Buruna darbe almaktan kaçınılmalı, sauna gibi yüze kan akışını artıracak ortamlardan en az 1-2 ay uzak durulmalıdır. Ameliyat sonrası ilk 1-2 hafta biriken kan, akıntı ve kabuklar nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilir, iyileşme sürecinde bu tıkanıklık azalacak ve zamanla burnunuz açılacaktır. Bu süreçte doktorunuzun gösterdiği şekilde burun içini yıkamak fayda sağlayacaktır. Ameliyat sonrası burun cildi en az 3 ay güneşten korunmalıdır. Ameliyattan 1 ay sonra derine dalmadan, baş suyun dışında kalacak şekilde yüzülebilir."